Komend najaar start Foodlog de cursus Food Interaction voor levensmiddelenmakers en -verkopers. Meer dan 15 sprekers uit de praktische en academische wereld rond food, media en communicatie geven hun visie. Karlijn Remmers proeft alvast enkele bijdragen voor. Vandaag: Rob Baan en Tiny van Boekel.
Vers is niet vers
Vers zoals dat in de supermarkt ligt, is niet vers. Tiny omschrijft verse producten als ‘net geoogst en zonder verdere bewerkingen’. Rob is om die reden dan ook verbaasd dat er producten met de claim ‘vers’ of zelfs ‘ultravers’ in de supermarkt te koop zijn. “Als dat ultravers is, wat zijn mijn producten dan?”, vraagt hij zich af. Vers kan nooit vers zijn als je bedenkt hoe groot het logistieke systeem achter de voedselproductie is, zegt Rob. Het probleem met de vele houdbare producten en ‘pakjes en zakjes’ is volgens hem dan ook begonnen bij het ontstaan van de supermarkten. Dit systeem dwong tot het bedenken van nieuwe oplossingen.
Technologie
“Ik ben gek op technologie”, antwoordt Rob als ik vraag naar zijn mening over techniek als oplossing. Zijn kas is een en al technologie en hoewel zijn voorkeur bij vers ligt, is “HPP (High Pressure Processing, hogedruktechnologie om bacteriën onschadelijk te maken) een geweldig systeem om dingen te steriliseren”. Voor Tiny is technologie een manier om consumenten van kwaliteitsvoedsel en gezonde voeding te voorzien en daar mogen levensmiddelenproducenten best trots op zijn: “laat zien wat er gebeurt, wees trots op wat je maakt en op de technologie die je daarvoor gebruikt”.
Tiny onderstreept dat de productie van voedsel te complex is geworden. Consumenten kunnen niet meer weten wat er allemaal gebeurt en weten daarom te weinig over hun voedsel. “Er is actie nodig op twee fronten: de voedselketen moet duidelijk maken wat er gebeurt en waarom met het voedsel en de consument moet de mogelijkheid krijgen om het te kunnen snappen”. Een belangrijke stap hierin vindt Tiny aandacht in het onderwijs voor voedsel en voeding. Ook Rob ziet het belang van onderwijs en onderneemt hierin al stappen door het geven van gratis smaaklessen. Hij ziet dat kinderen hierdoor dingen gaan proeven en groente lekker leren vinden.
Wat is gezond?
“We zijn gemaakt voor vers”, zegt Rob. De toename van diabetes 2, kanker, hart- en vaatziektes en obesitas is te wijten aan het voedsel van nu, denkt hij. Hij ziet voedsel als basis van onze gezondheid. Voeding lost meer op dan medicijnen, die ook nog eens voor vervelende bijwerkingen zorgen. Bewerkt voedsel ziet hij niet als voedsel maar als namaak, met minimale inhoud en met disrespect voor de gezondheid van de consument. De industrie wordt volgens hem gedreven door korte termijn-winstbejag met “gezondheid als wisselgeld”.
Tiny praat liever niet over gezond voedsel. Hij maakt onderscheid tussen voedsel (de producten) en voeding (de combinatie van producten). “Het is de combinatie van producten die maakt of voeding gezond of ongezond is”. Dat neemt niet weg dat je er wel naar kunt streven om producten zo te maken dat ze een goede bijdrage leveren aan een gezonde voeding (zonder teveel zout, suiker e.d.). Rob vindt die lange termijn plannen waarin langzaam suiker of zout geminderd wordt uitstel van executie: “Als je weet wat je moet doen, kun je het direct morgen doen”.
Produceren voor je klant
Om ons beter te laten weten wat we eten, ziet Tiny graag openheid in wat er allemaal gebeurt in de voedselketen: “dat consumenten kunnen zien en begrijpen wat er zoal gebeurt en waarom”. Voor Rob is het vooral belangrijk dat producenten en verkopers weer echt gaan werken voor hun klant. “Hoewel ik verkoop aan de groothandel, is mijn klant de chefkok”. Ook al zitten er nog 3 stappen tussen, je vraagt je af wat die chefkok graag wil. Ook levensmiddelenproducenten zouden meer in overleg met de consument moeten gaan; wat wil hij of zij nu echt?
Kijk hier voor meer informatie over de cursus Food Interaction en de rollen die Rob en Tiny daarin op zich nemen.
Bron: Foodlog.nl
Auteur: Karlijn Remmers