Een stad als Rotterdam heeft om haar buikje rondom te voeden, genoeg aan ca 2000 ha tuinbouw. Dat gebruikt ze niet want Rotterdam eet amper 100 gram groenten per persoon per dag dus volstaat Rotterdam met 1000 ha. Dit areaal zijn wat kassen en veel volle grond. Rotterdam eet daadwerkelijk per jaar voor 80.000 ha vlees. Dat zijn 4 IJsselmeerpolders bij elkaar. Qua vlees kan Nederland dus nooit zelfvoorzienend zijn. Dus moeten wij veel voer importeren uit bijvoorbeeld Brazilië. Qua groenten kunnen wij de kampioenen zijn van de export.
Door de jaren heen is door de driehoek, wetenschap, overheid en de ondernemers hard gewerkt aan efficiëntie verhoging. Immers Nederland is een duur land met dure arbeid, dure grond en hoge sociale lasten. De enige oplossing is dan meer voor minder.
Dat meer voor minder kwam ook tot uiting in de prijzen die de groot distributeurs van de voeding zich konden veroorloven te betalen. De concurrentie is moordend en dan kan je voor gemiddelde bulk een lage prijs bedingen. Of het nu vlees is of groenten. Gemiddelde bulk geeft een lage prijs.
Dank zij de wetenschap is Nederland eigenlijk een land geworden van bovengemiddelde uniforme bulk. Iets waar eigenlijk geen discussie over kan zijn qua kwaliteit. Goed genoeg voor die kwaliteit/prijs verhouding. Dat geeft overigens wel een nadeel omdat er toch iets onder moet lijden. Of het milieu, of de aantrekkelijkheid van arbeid, of het dier of de omgeving. Immers als je overal op bezuinigd dan heeft dat gevolgen.
Voor de actieven in de tuinbouw gloort er hoop, er zit verandering in de lucht. Want als we terug gaan naar de basis, de essentie van de land en tuinbouw, dan is het voeden van de steden. Voedt een stad goed dan is er rust en tevredenheid. Voedt een stad slecht dan breekt er bijvoorbeeld de pleuris uit. Zoals ook nu. Nederland heeft meer dan 1 miljoen mensen met diabetes2, veel hart en vaatziekten en veel meer niet overdraagbare ziekten. Eigenlijk is 5 miljoen mensen van de 17 miljoen Nederlanders op een of andere manier ziek. En een groot deel daarvan komt door niet de juiste voeding. En de voedingstuinbouw heeft of is de oplossing. Alleen dan moeten we wel zorgen dat er meer groenten gegeten wordt.
Binnen de supermarkten is het inmiddels duidelijk. Meer groenten, met minder marge geprijsd, is maatschappelijk en financieel goed te verantwoorden. De eerste Allerhande van dit jaar leest als een gezondheidsboek. Het gaat over groenten, groenten en groenten. Maatschappelijke organisaties gaan steeds meer uitleggen, minder vlees en meer groenten. Beter voor de mens, veel beter voor het milieu en nog lekker ook. Daarom komen er groenten en fruit ambassadeurs. Ondersteund door GroentenFruitHuis, voedingscentrum en financieel ondersteund door de overheid. Als we kunnen zorgen dat Nederland zijn groenten consumptie verdubbelt, de jongste jeugd tot en met de ouderen dan profiteert de gezondheidszorg, de mens zelf en wij de toeleveranciers. En met Nederland als paradepaardje kunnen wij onze buurlanden ook zo gezond maken. De tuinbouw krijgt hiermee zijn positie terug, het gezond voeden van de steden.
BRON: Primeur