Red de gezondheid van Nederland, begin bij de jeugd

Dat was wel zo’n beetje de conclusie van het Healthy Food Congres dat in september in Den Haag gehouden werd. Wetenschappers uit de hele wereld, aangemoedigd door de slechte gezondheid veroorzaakt door de grote hoeveelheid chronische zieken per land zijn heel uitgesproken: ‘Begin bij de jongste kinderen en hoop de rest mee te krijgen’.

Ooit riep ik op tot een “deltaplan voor voeding en gezondheid”. Dat is al weer 7 jaar geleden. De situatie is ondertussen nog ernstiger geworden. De overheid ziet dit ook, maar zit in allerlei (Europese) keurslijven en kan slechts aan de marges knabbelen. (“Wij mogen als overheid niet achter de voordeur van de consument komen!. En we moeten ons houden aan Europese richtlijnen (EFSA). De verzekeraars maken de plannen, we hebben dit gedelegeerd”).

De wetenschappers zijn er wel uit. Nu nog even implementeren. Een gezond gevoed kind tot 4 jaar heeft, als het goed eet, voor 99,5% geen last van allergenen. En dat goede eten begint eigenlijk al voordat het verwekt is. Voordat de aanstaande papa en mama zwanger raken moeten zij beiden verschrikkelijk goed eten, om goed sperma en goede eitjes te maken. Fertiliteitsartsen geven, als het moeilijk wordt zwanger te raken, man en vrouw voedingsadviezen. Vaak aangevuld met preparaten die je voornamelijk in groenten vindt. Als mama zwanger blijkt, dan moet er nog beter op de voeding gelet worden. Dat hoort niet bij de huidige voedingsadviezen van de verloskundigen. Maar vanaf dag 1 eet het kindje mee en vanaf 6 weken proeft het ook daadwerkelijk. Dus de volgende stap is dat het ongeboren kindje ook gevarieerd gevoed wordt, zodat het zuur, zout, bitter, zoet en umami proeft en er gewend aan raakt. Dus én de spruitjes én de citroen en de perzik en de paprika etc.

Na de bevalling en liefst met de borstvoeding zijn die smaken ook belangrijk. Want het kindje moet gewend blijven. Richting vast voedsel, nooit beginnen met vruchtenpotjes want dan ga je het richting zoet sturen. Nee gewoon groenten… en daar het kind deze smaak gewend is zal het deze nog lekker vinden ook. En als een smaak niet bevalt, dan blijven aanbieden. Minimaal 10 keer en het kind is om. Zoals een Franse wetenschapster zei, “je leert een kind 1000 keer ‘dankjewel’ te zeggen en je neemt niet de moeite om een kind te leren eten?” Besef overigens ook, dat als spruitjes er niet ingaan, het lichaam van dat kindje misschien geen behoefte heeft aan deze zware kost. En kun je hetzelfde bereiken met fijngesneden wittekool.

Begin nooit tegen je kindje over gezond, want dat heeft geen betekenis. We weten dit zelf amper. Zorg dat het kind alles eenvoudig hapklaar kan pakken, groenten hoeft het niet alleen bij het avondeten, maar mag gedurende de hele dag. En probeer referenties te maken naar de worteltjes zoals bij opa. Of de tomaatjes van de salade van oma.

En toen ging ik rekenen; hoeveel kinderen hebben we tussen 0 en 4 jaar in Nederland. Naar schatting zo’n 694.019 (CBS). Die moeten 365 dagen per jaar 80 gram groenten eten. Dat is 20.265 ton groenten. Worteltjes, komkommers, selderie, sla, snoeptomaatjes en spinazie door elkaar. Volgens mij kost dit onverpakt, ongedistribueerd, misschien €20-30 miljoen. Bedenk iets voor de logistiek, wijkcentra, supermarkten etc. en je hebt heel de jonge jeugd van Nederland, totdat ze naar school gaan, gezond en allergeen schoon!

Dan nog eens nadenken over de jeugd van 4-12 jaar dat zijn er 1.681.490 en die eten zeg maar 125 gram gemiddeld. Dat is 77.000 ton op jaar basis. Dus de totale jeugd, tot en met 12 jaar, kun je voeden met 100.000 ton groenten. Dus voor 100 -150 miljoen heb je een gezonde jeugd.
En dat in vergelijking met de €70.000.000.000 die nu nodig is om te repareren wat we verkeerd eten. Een koopje! Nou nog even samen werken met NAGF en GroentenFruitHuis. En we worden de helden van de gezondheidszorg.

 

 

Reacties zijn gesloten.