Naast het ontbijt, de lunch en het avondeten hebben we ook nog behoefte aan vier tussendoortjes per dag. En dat zijn veelal calorierijke producten, die fnuikend zijn voor onze gezondheid. Met Bazqet probeert Jules Rijnierse de consument te verleiden tot het nuttigen van groente en fruit snacks. Zo verkoopt hij crunchy tomaten. Verse tomaten (350 gr) worden daarbij verwerkt tot 20 gr gedroogde chips. Voor een zakje sweet pepper (20 gr) wordt maar liefst een pond verse paprika’s gebruikt.
Waar mogelijk werkt Bazqet uitsluitend met vegetarische producten en zijn ze doorgaans biologisch en glutenvrij. De producten komen nooit boven de grens van 110 kcal zodat ze aangeboden kunnen worden in de gezonde schoolkantine van scholen.
De koeken met stukjes sinaasappel en appel zijn het populairst. Voor de crunchy smaak moet evenwel met suiker worden gewerkt. ,,Maar we gebruiken altijd nog 35 procent minder suiker dan andere producenten van koeken’’, zo beweert Rijnierse.
In bijgaand filmpje licht Jules Rijnierse zijn producten toe.
De volgende uitdaging is de prijs te verlagen. ,,Kinderen vinden ons aanbod leuk, mits het betaalbaar blijft. En dat is best lastig met biologische producten. We zijn nu bezig de groenten lokaal te drogen en meer en beter gebruik te maken van reststromen. Dat drukt de prijs.’’
Tot slot brengt Bazqet pops, een soort popcorn op de markt, als tegenhanger van zoutjes voor bij de tv of in de auto. Rijnierse: ,,Ik heb gekozen voor het zoeten met natuurlijke honing en het zouten met kaaskruiden en zeezout. De Bazqet pops zijn glutenvrij. Ook is deze GMO vrij, dat wil zeggen van niet genetisch gemanipuleerde maïs gemaakt.’’
Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.