Er zijn al veel initiatieven maar nog steeds daalt de consumptie van groenten en fruit, ook bij kinderen. Deze toekomstige klanten krijgen het groenten- en fruitgevoel niet vanzelf mee. De ouders zijn het zich niet bewust doordat er al twee generaties lang geen les gegeven wordt in voedingsleer. De opvoedkundigen lopen over, leraren hebben meer te doen. En de reclame van de voedingsindustrie blijft zich richten op zakjes en pakjes en heeft de gezonde voedingseducatie van een kind niet als prioriteit.
De lekkerste wortel die een kind ooit heeft gegeten, is die zelf gezaaide wortel die je na maanden zelf uit de grond trekt en, zelfs met wat modder erop, opknaagt. Of dat rare radijsje met die kronkel, dat is pas echt lekker.
Slechts 1 van de 10 kinderen in Nederland mag van een schooltuin gebruik maken. Alles is wegbezuinigd en het is voor de leraressen een heel gedoe om 25 koters op de fiets, door het verkeer, iets op een stukje grond te laten doen waar ze zelf ook al geen verstand van hebben. Je zal maar moeten zorgen dat dát leuk is.
Door ons klimaat gaan de schooltuintjes pas begin mei van start. En half juli vertrekt Nederland het land uit. De schooltuin blijft echter groeien, de sla wordt twee meter hoog, de bieten passen niet meer in de pan en de courgettes bereiken de maat van een python. Kortom het is niet leuk. In Amsterdam is al 100 jaar een organisatie rond schooltuinen. Daar is een stevig budget voor, wel 2 miljoen. In andere steden zijn ook initiatieven en wordt ook wat professionalisering bedacht.
In Nijmegen is een strategie om al begin april al de tuintjes te beginnen om te zorgen dat de tuin half juli helemaal klaar is.
De professionele tuinbouw en toeleveranciers hebben helemaal niets met schooltuintjes. Daarom gebruiken de tuintjes ouderwetse goedkope soorten. Er wordt door ons vak niets aan educatie gedaan. En de rassen zijn zonder resistenties en gaan het vaak ook niet echt redden.
Wat laten we een kansen liggen. Een kind van 10 jaar heeft nog minimaal 70 jaar groenten consumptie voor zich. Als alle kinderen van Nederland dit gevoel meekrijgen hebben we ambassadeurs voor het leven. Bedenk dat, als Nederland (en de rest van Europa) echt 250-350 gram groenten per dag gaat eten, dit een vraag gaat geven die we nu niet aan kunnen.
Laten we de handen ineen slaan en zorgen dat dit een onderdeel van het preventiebeleid wordt. En vakbroeders, denk eens mee, velen hebben gelachen om de tuintjes van thuis. Maar stel je toch eens voor dat elk kind ons herinnert aan dat lekkere worteltje.
Publicatie: Primeur