De stad gezond houden. Mensen gezonder laten eten. Dat is de grote droom van Rob Baan. Met zijn onderneming Koppert Cress levert hij cressen en microgroenten aan restaurants over de hele wereld. “De kiemplantjes die ik verkoop, zitten boordevol gezonde nutriënten.”
Veertig jaar werkt Rob Baan (62) in de land- en tuinbouw. Hij reist de hele wereld over. Altijd op zoek naar nieuwe microgroenten, die hij nog niet kent. “Als ik ergens een nieuwe cress vind, dan loop ik bij wijze van spreken te huppelen door de tuin. Want vergis je niet, ik ben dan wel vaak onderweg, maar ik ben nog steeds de tuinder die direct ziet wat er wel en niet goed gaat.”
Cressen zijn kleine plantjes die op natuurlijke manier gekiemd zijn. Ze kunnen uitgroeien tot volwaardige planten, maar worden juist door hun smaak al in een heel jong stadium geoogst. Ze groeien in licht. Een van de bekendste soorten is tuinkers. Cressen zijn iets anders dan kiemgroenten. Kiemgroenten ontspruiten vanuit zaden onder hoge temperatuur en luchtvochtigheid in draaiende trommels. Kiemgroenten groeien juist zonder licht. Het bekendste voorbeeld is taugé. Kiemgroenten verkoopt Koppert Cress niet. Wel cressen en microgroenten, waartoe eetbare bloemknoppen of andere blaadjes behoren.
Baan is aangemeld voor Agrarisch Ondernemer 2020 door zijn medewerkers. “Ze kwamen op oudejaarsdag aanzetten met een heel schrijven, ik kreeg er kippenvel van toen ik het las, ik vroeg joh, wat is dit?” Het tekent de betrokkenheid van zijn medewerkers. “Ik vind het best spannend”, erkent hij iets later. “Het is de enige prijs die ik nog nooit gewonnen heb.”
Hele wereld
In 2000 startte Baan met 12 medewerkers, inmiddels kent het bedrijf 300 medewerkers en heeft het licentiehouders over de hele wereld. Van Japan en de Verenigde Staten tot aan Wit-Rusland en Turkije. “Ik kom net van Mauritius waar ik een partnerschap aan het opzetten ben, en ook in Dubai komt een vertegenwoordiging. Over een paar jaar zijn er over de hele wereld twintig tot dertig partners, dat is mijn streven.”
Toch gaat het voor Baan niet over geld, zijn onderneming is visie-gedreven. “Mijn ‘why’, het waarom we dit allemaal doen, gaat over de stad gezond houden. Als land- en tuinbouw maken we topproducten, waarmee we van Nederland de gezondste delta ter wereld kunnen maken. Maar dan moeten we wel ophouden met veel voor weinig te produceren. We moeten stoppen met het maken van fabrieksproducten, daarin zijn we teveel afgedreven”, vindt hij.
Over de boerendemonstraties is hij dan ook helder. “Zij verdedigen een oud systeem wat niet langer houdbaar is. Dit moet anders. Nederland is een meerwaarde land waarbij wij (boeren en tuinders) echt in staat zijn om gezonde voeding te produceren. Maar dan moeten we wel onze verantwoording nemen, ondanks dat de krachten in de primaire sector enorm zijn. Dat wat we verkopen, daar moeten mensen gezonder van worden. En niet dat er allerlei suikers en onnatuurlijke smaakstofjes aan toe worden gevoegd om het dan vervolgens met marketing trucs te kunnen verkopen.”
Daar ging het ook mis wat betreft 24Kitchen, een tv-zender over voedselbereiding, waar Baan een van de initiatiefnemers van was. “Ik heb de mooiste keuken van Europa, waar topchefs en leerling-koks vanuit de hele wereld ervaring met mijn producten kunnen opdoen, maar onder druk van adverteerders mocht ik het verhaal van gezondheid niet meer vertellen. Toen hield het voor mij op.”
Natuurlijk is het bedrijf duurzaam, daar kun je niet meer omheen, vindt Baan. “Als bedrijf gebruiken we meer CO2 dan we produceren. Dus in dat opzicht zijn we heel duurzaam, maar weet je wat pas echt duurzaam is: gezonde mensen. Wist je dat in het oppervlaktewater zeventien keer meer medicijnresten zitten dan gewasbeschermingsmiddelen? Gezonde voeding is cruciaal voor een gezond bestaan.”
STEMMEN? Stem dan op deze ondernemer voor de publieksprijs! -> http://www.agrarischondernemer.nl/stemmen/