Oproep: Repareer de gezondheid van Nederland

‘Overleven begint bij gezonder leven en eten’ vertellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen week in het Parool. Bij eerdere griepepidemieën bleek dat mensen met obesitas en diabetes relatief vaak moesten worden opgenomen op de intensive care. Dit zijn aandoeningen die met een gezonde levensstijl goed te voorkomen zijn; een levensstijl waarin verse groenten en fruit de basis vormen.

Het is daarom vreemd dat er in deze crisissituatie, land- en tuinbouwbedrijven zijn die groenten moeten weggooien, omdat deze producten de consument niet bereiken. Dit zijn bijvoorbeeld kwekers zoals wij; Koppert Cress, die normaal gesproken de horecamarkt beleveren, die op dit moment op last van de overheid volledig gesloten is. ‘Even overstappen’ naar de supermarkten is er voor deze bedrijven niet bij. De supers zijn druk bezig met de logistieke uitdaging de schappen gevuld te houden. Gezondheid speelt hierin echter geen enkele rol. Pakjes en zakjes of verse paprika’s en tomaten; onderscheid wordt niet gemaakt. Laat staan dat er nieuwe, extra-gezonde producten worden toegevoegd aan het assortiment van toeleveranciers die het nu moeten weggooien. Dit terwijl gezondheid op dit moment prioriteit nummer 1 is. Zo kan het dus dat heel Nederland aan haar gezondheid werkt, maar onze kassen, waarin we jaarrond gezonde producten maken, gewoon leeg staan!

Dit kan en moet anders. Hierin ligt een verantwoordelijkheid bij zowel de supermarkten als bij de overheid die met alle (overigens volledig terechte) maatregelen de markt op dit moment dicteert. Het woord ‘restaurant’ komt van het franse ‘restaurer’ dat ‘herstellen’ betekent. Van oudsher gaat men naar een restaurant om met lekkere, maar bovenal gezonde voeding het lichaam te ‘herstellen’. Door de verplichte sluiting van de horeca ligt die verantwoordelijkheid voor het leveren van deze gezonde voeding nu volledig bij de supermarkten. Het is tijd dat zij die handschoen oppakken.

Als producent van ultra-gezonde microgroenten willen wij, Koppert Cress hier onze verantwoordelijkheid in nemen door tegen een scherpe prijs te produceren, mits deze producten de consument ook daadwerkelijk bereiken. Wij roepen Albert Heijn, Jumbo en al die andere retailers op te kiezen voor gezondheid. Geef groenten en fruit maximale prioriteit in assortiment en bevoorrading en geef onze microgroenten daarom een plek in het schap. Deze crisis is de kans om deze producten ‘voor een prikkie’ op het bord bij de consument te krijgen!

De overheid zou juist nu groenten en fruit net als in veel andere landen moeten subsidiëren. Denk aan 20% subsidie voor de maanden april- juni. De retail kan dan 3 maanden 20% kortingsacties doorvoeren en de kosten hiervoor declareren bij de overheid. Deze generieke maatregel draagt ertoe bij dat door de crisis getroffen Nederlanders financiële lucht krijgen en tegelijk gezonder gaan eten voor extra weerstand. Dit kost de overheid 375 miljoen euro en is de investering dubbel en dwars waard. Afgelopen vrijdag riep de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mensen in thuis quarantaine op vooral meer groenten en fruit te eten. Er is berekend dat bij een verlaging met 10 procent van de prijs van gezond voedsel door middel van subsidies de consumptie ervan stijgt met 12 procent, dus bij 20 procent subsidie stijgt de groenten en fruit consumptie met 24 procent. Dit is hard nodig, want we eten twee keer minder groenten en fruit dan aanbevolen door het Voedingscentrum. Groente en fruit zijn 40 procent duurder geworden tussen 2000 en 2017 volgens CBS en door de btw verhoging van 3% in 2019 nog meer.

Wij roepen de overheid op het bovenstaande te faciliteren met regelgeving, subsidies en garanties. Dit kan door bij de supermarkten de ‘voorrangspositie’ van gezonde voeding af te dwingen. Maar ook door garant te staan voor de productie die bedrijven als wij willen maken. Door de crisis hebben wij zelf niet meer de financiële slagkracht om dit risico te dragen. Daarbij heeft het voor de ‘BV Nederland’ aanvullend voordeel indien bedrijven als wij, zei het tegen kostprijs, door blijven draaien en niet onze kassen leeg moeten laten liggen en onze mensen naar huis sturen. Juist in deze crisistijd moeten we met zijn allen keihard aan werken van Nederland de gezondste delta van de wereld te maken! En met de kracht van de Nederlandse glastuinbouw kan dat!

Hoogachtend,

Rob Baan

CEO Koppert Cress

Reacties zijn gesloten.