Dat de gasprijzen sinds september 2021 fors zijn gestegen is algemeen bekend. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de consument, maar ook voor bedrijven en industrie. In de glastuinbouw dreigt 40% van de bedrijven in financiële problemen te komen. Dat heeft niet alleen een enorme impact op ondernemers, werknemers en hun gezinnen, maar op heel Nederland!
In kassen groeit meer dan bloemen, planten, groenten en fruit. Telers oogsten namelijk ook energie. Stroom en warmte die een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie van Nederland. Dat is bij mensen buiten de glastuinbouwsector niet of nauwelijks bekend en dat is jammer. Want onbekend maakt onbemind. Het is echter een feit dat zonder de inbreng van de teeltbedrijven in de vorm van stroom en warmte de klimaatambities van Nederland moeten worden bijgesteld. En dat terwijl de energietransitie door moet, in het belang van heel Nederland! Dat is er aan de hand, niet alleen in de glastuinbouwsector, maar feitelijk in het hele land.
Fossielvrij in 2040
Op de publieke pagina’s van de website van ondernemersorganisatie Glastuinbouw Nederland is hierover meer informatie te vinden. Daar wordt uitgelegd wat de impact van de energiecrisis is op de ondernemers en hun bedrijven en wat op termijn de consequenties zijn voor de klimaatambities en energietransitie van Nederland.
Ambities heeft de glastuinbouw zelf ook: een fossielvrije teelt in 2040. Ook daarover is meer te lezen op de website. Wat zijn de innovaties en nieuwe technologieën? Informatie die aantoont dat het in ieders belang is dat de glastuinbouw door deze crisis wordt geholpen!