Op reis word je wijs. Ik heb me 14 dagen begeven in de culinaire wereld van Australië, waar ik natuurlijk vooral oog had voor groenten en fruit voor consumenten. De situatie kwam niet helemaal overeen met de indruk die je krijgt wanneer je Masterchef kijkt.
Voor mijn gevoel zijn ze down under op groenten- en fruitgebied enorm achter gebleven, terwijl er genoeg moois groeit. Er zijn twee supermarktketens die gezamenlijk 80% van de groenten verkopen. Dat doen ze tegen zeer hoge marges, maar met weinig aandacht voor productontwikkeling en introducties. Eigenlijk koop je in Australië voornamelijk wortelen, doperwten, kool, paprika, tomaten en ananas, bananen, appels en sinaasappels. Zelfs bessen zie je er weinig. Vlees is wel overal goed verkrijgbaar. Nu is Australië erg exportgericht, dus er wordt wel meer geproduceerd, maar dat zie je niet terug in de winkels. Dat herken ik ook wel in Nederland: de mooiste bloemen en groenten gaan voor de export, omdat er in andere landen meer betaald wordt voor onze kwaliteit.
Een andere reis-wijsheid: Australië is het 3e dikste land van de wereld, waar velen last schijnen te hebben van hoge bloeddruk, diabetes type 2 en cholesterol. De promotie van groenten en fruit loopt eigenlijk alleen via de supermarkt en die vragen daar dik geld voor aan de tuinders om dit te doen. Zo heeft een grote supermarktketen Jamie Oliver als promotor van vers ingeschakeld. En dat kost de tuinder 40 cent per kist product. Sommige tuinders betalen € 200.000 per jaar aan deze actie. Dus de supermarkt laat de tuinders betalen voor de reclame die ze maken voor hun eigen winkels.
Het komt er eigenlijk op neer dat de kennis voor de gezondheid van Australiërs moet lopen via de portemonnee van de producenten. Dat is heel raar want de kosten van het slechte eten (repareren van diabetes2, hart en vaatziektes en hoog cholesterol), zijn vele malen hoger dan het promoten van verse groenten en fruit. Wat mij betreft blijven zowel de supermarkt als de overheid in gebreke. Uiteraard zullen zij zeggen dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de consument. Maar deze moet wel voorgelicht zijn!
Op het congres waar ik mocht spreken, werd verteld dat gezondheidspromotie bijna geen effect heeft op de consumenten. Dus het vertellen dat broccoli beschermt tegen nare ziekten heeft geen invloed op koopgedrag. Natuurlijk komt er meer bij kijken: opvoeding, educatie via scholen, ouders… Maar met een beperkt aanbod van vers, tegen hoge verkoopprijzen, waar de voorlichting via supermarkt-strategie verloopt en een niet ingrijpende overheid maak je zeker geen stappen op het gebied van groenten en fruit, en dus op het gebied van volksgezondheid.
Is het in Nederland heel anders? Nee, maar er zijn grote verschillen. We hebben hier een groot en betaalbaar assortiment groenten en fruit. En we geloven, zeker bij 24Kitchen, zeker in de voorlichting over vers. Zeg nu zelf: hoe meer je over de keuken weet, hoe lekkerder je eet. Toch?
BRON: 24Kitchen