In eerdere columns heb ik met deze kop nogal wat aandacht mogen trekken. Het aardgasdossier geeft veel nieuwe mogelijkheden. De Nederlandse tuinbouw gebruikt 7% van de Nederlandse gasconsumptie. Voor een bedrag van ca €700 miljoen. Op 10.000 ha gebruiken we deze energie om een geweldig mooi en residu-vrij product te maken. Wij, de tuinbouw, zijn wereldberoemd voor onze kwaliteit en efficiëntie. En nu moeten we dus stoppen met dit gasgebruik. Een probleem? Welnee! De alternatieven zijn al lang uitgevonden dankzij de pioniers in de tuinbouw.
Al ruim 10 jaar geleden werd de eerste aardwarmte aangeboord en werden de eerste ervaringen opgedaan. Ikzelf heb met rode konen staan kijken bij de boring naast kwekerij Zeurniet van de familie Scheffers. Wat een enorme visie en durf. En nu? Met zo’n kleine 70 boringen kunnen wij de hele tuinbouw Nederland met aardwarmte voorzien. Een kwestie van durven en doen, want wie wil nou niet investeren in goedkope en duurzame energie? Een snelle rekensom. Een boring voor 100 ha kost 15 miljoen. Dus 70 boringen kosten een miljard. Daar komen nog de infrastructuur, de pijpen en het netwerk bij, zeg nog eens een miljard. We moeten ook zorgen dat we ergens rest- CO2 binnenhalen.
De risico’s zijn de boringen: je zit wel eens naast een bron of de pijp breekt etc. De overheid wil daar garant voor staan, dus dat is geborgd. Pensioenfondsen willen dolgraag duurzame energie financieren. Zeg tegen 5%, dat is een geweldig rendement. Je hebt daar tegenover de jaarlijkse uitgaven van 700 miljoen die we sowieso aan gas betalen. Dus die investering is in een paar jaar rendabel. We moeten wel zorgen dat de warmte coöperaties de baas blijven van de leidingen, anders krijg je allerlei meedenkers die geld gaan rekenen voor het warmtetransport.
Maar nu komt het belangrijkste. Het is niet zomaar warmte, het is duurzame warmte. Het is CO2-vrij het heeft geen Carbon Foot Print. Dit is warmte om trots op te zijn. Fossielvrij stoken wordt het motto. We zijn dan CO2-positief. De redders van de aarde, want we maken ook nog eens Gezondheid en Geluk. Onze producten verschaffen de mensheid gezondheid en schone longen en een goed gevoel. Dus we maken een rondom duurzaam en kloppend product. Dit vraagt om een label. Fossielvrij en CO2 Positief. Met dit label kunnen wij ons wereldwijd onderscheiden van elke buitenlandse collega. Een zichzelf respecterende supermarkt kan alleen maar deze producten verkopen, tegen een meerprijs! Al produceren we met minder energiekosten, ons product is meer waard. Dus tuinbouw laat je niet verleiden om over 5 jaar met een lagere kostprijs te gaan stunten. Wij zijn ENERGIE NEUTRAAL. Welk logo gaan we kiezen? Het markante hoofd van Wiebes, de MartiniToren of het Peerd van Ome Loek(s).