Op het congres van ‘Arts en Voeding’ en ‘Voeding Leeft’ werd het duidelijk. Voeding is de basis van de gezondheid. Het congres was heel duidelijk. Door met name een Amerikaanse verkeerde analyse is in de jaren 70 van de vorige eeuw de fout gemaakt om aan te nemen dat de ene calorie hetzelfde is als de andere. Dus vet met veel calorieën werd uit het dagelijkse voedsel gewipt. Vetarme diëten, magere melk, magere yoghurt, snoepjes zonder vet werden als de oplossing door de voedingsindustrie aangedragen. Een buitenkans voor de industrie want een gewoon product kan iedereen maken, maar iets vetarm produceren is moeilijker en je kunt er meer geld voor vragen. De geraffineerde koolhydraten met veel suiker moesten het mindere vet smaak-technisch compenseren. En kijk naar de schappen binnen in de supermarkt en je ziet niets anders. Alleen het is echt heel fout voedsel. Want er is een fout gemaakt. De ene calorie is niet hetzelfde als de andere calorie. Het bedachte dieet dat ons helaas nog steeds wordt voorgehouden heeft als gevolg een explosie van diabetes2 patiënten en een enorm overgewicht wat de westerse wereld is overkomen. Het onnatuurlijke eten heeft onze maatschappij ontwricht.
VET moet terug in ons dieet. En juist niet de snelle koolhydraten maar wel groentenhydraten. Ons voedselpakket moet compleet op de schop, willen wij Nederland het gezondste land maken van de wereld. En de artsen en wetenschappers waren hier heel duidelijk over. Roomboter en olijfolie zijn belangrijker voor de gezondheid dan al die pakjes en zakjes met onuitspreekbare ingrediënten en lange rijen nummers. Als enige tuinder in de zaal vol met medici en diëtisten, sprong ik blij op toen professor David Ludwig zei dat, naast vet, groenten het belangrijkste was voor de mens. Straks gaan we in de spreekkamer van de huisarts paprika’s in plaats van pillen voorgeschreven krijgen. Of kurkuma of broccoli.
Maar ook heel belangrijk was dat naast het gezonde voedsel er nog een advies kwam. Voldoende slaap en rust maar ook schone lucht! En laat dat nou óók een hoofdproduct van de Nederlandse tuinbouw zijn. De groene planten die we maken zijn veel beter en duurzamer dan waarvoor we ze verkopen. Momenteel wordt de Dyson aangeprezen als luchtfilter voor fijnstof. Hoezo een filter in je kamer. Groene planten, beter klimaat, lekkere luchtvochtigheid en fijnstoffilter. Mooier en natuurlijker kan je het niet maken.
Ik weet zeker dat dit de thema’s gaan worden waarmee onze Sjaak (van der Tak) de tuinbouw nog meer leven gaat inblazen. Op doktersadvies.