Column Het Hele Westland – Aan Tafel!

Staatssecretaris Martijn Van Dam heeft de handschoen opgepakt om te zorgen dat onze overheid overstapt van een Landbouwbeleid naar een Voedselbeleid. Dit is naar aanleiding van een duidelijk geschreven verhaal door wetenschappers, de wetenschappelijke raad van regeringsbeleid. De wetenschappers zeggen tegen alle ministeries, “pas op wat er heden ten dage aan voedsel wordt aangeboden. Dat is niet duurzaam, niet gezond en ga nadenken waar landbouw ook al weer voor was.” De landbouwafdeling van EZ heeft zich daar in verdiept en ook een boekje laten maken door mensen met een mening. Ik was zeer vereerd ook een bijdrage mogen geven. U vindt het online op https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken/documenten/publicaties/2016/02/11/aan-tafel

Waarom is deze beleidsverandering zo belangrijk? We moeten een gedragsverandering krijgen bij de consument. Stoppen met teveel vlees eten en beginnen met meer groenten te eten. Dit heeft naast een enorme impact op het wereldwijde klimaat en het milieu, een nog veel grotere impact op de gezondheid van de mensheid in de hele wereld.

Om 1 kg vlees te produceren is een enorme hoeveelheid water en 5-10 kg voer nodig. Moeten er landbouwgronden opgeofferd worden voor veevoer. Worden er bossen gekapt en zijn er transportsystemen vanuit Brazilië nodig om dit zo goedkoop mogelijk in Nederlandse varkens te verwerken tot een hamlapje. Diezelfde kilo voer had ook 20 kg groenten voor de mens kunnen zijn. Dus die ene kilo ‘kiloknaller’ kost net zoveel energie als 100 tot 200 kg. En het is minder goed voor je dan een prikkie groenten.

Om dit allemaal inzichtelijk te maken is de campagne rond ‘Aan Tafel’ belangrijk. We moeten het van kleuter tot volwassene duidelijk maken. Je stemt via je bord voor je eigen gezondheid en die van de aarde. We zijn qua gezondheid niet afhankelijk van producten waarop, met chocolade letters, staat dat het verbeterd is en daarom nog gezonder. Juist producten waar het niet op staat, zoals groenten, zijn vele malen gezonder dan de voorbewerkte producten waar een overdaad aan suiker, zout en het verkeerde vet in zit.

De Nederlandse Voedingstuinbouw kan met zijn kennis, samen met de universiteiten, enorm bijdragen aan de gezondheid van Nederland en zijn exportlanden. We moeten dit eigenlijk alleen nog maar bekendheid geven. Immers de groenteconsumptie schijnt sinds 2000 met wel 30% per persoon teruggelopen te zijn. En laten we wel wezen. Als je, per persoon per dag, 200 gram groenten moet eten, dan red je dat niet met een zakje gesneden sla en een gebakken spekje erop. Daar moet je echt wat meer moeite voor doen. Dus niet alleen die boterhammen mee naar de zaak maar ook daar iets van groenten eten. Moeilijk? Zet een zakje snoeptomaten op tafel en ze zijn zo op. Snij de appeltjes voor een groep mensen in partjes en ze zijn zo weg. Leg een appel op de fruitschaal en we vergeten hem.

Goed voeden is een werkwoord. Laten we namens onze sector Martijn van Dam veel steun geven om zijn doel te behalen. Goed voor je lichaam en goed voor onze sector. Aan Tafel!

Het hele essay “Aan Tafel!” lees je hier

BRON: Het Hele Westland

Reacties zijn gesloten.