Recentelijk had ik een twitteraanvaring over duurzaamheid. Voor de jongeren onder u: twitter is een soort van communicatietool waarin je met 140 tekens een groep volgers kunt berichten. Voor de ouderen: twitteren is een soort van openbare telex. Ik heb zo’n 7500 volgers en die zijn heel bijzonder verdeeld. Ook op mijn bedrijf twittert een aantal medewerkers. Daarom bestaat een groot deel van onze volgers uit koks en de gastronomie. Daarnaast veel mensen uit de tuinbouw, de handel en de logistiek. Maar ook veel mensen uit de overheid en een netwerk uit de voedingsindustrie.
Met die laatste heb ik de meeste aanvaringen omdat ik het niet zo heb op de ultra bewerkte voedingsmiddelen; door mij meestal afgedaan als ‘pakjes en zakjes’. Ik ben meer van vers en onbewerkt en dat geeft wel eens frictie. Zoals laatst toen ik de wedstrijd van het beste voedsel opzocht en fabrikanten werden uitgenodigd om mee te doen. Hoezo ‘voeding’ en alleen ‘fabrikanten’? Of moet ik nu op mijn visitekaartje schrijven groentenfabrikant?
We hebben hier nog veel herstelwerk te doen, ik mag hopen dat het ministerie van LNV onder voedsel ook ‘vers onbewerkt’, meeneemt anders gaan we het weer druk krijgen.
Mijn laatste twitteraanvaring ging echter over de duurzaamheid van de tuinbouw. Als je twee keer in het jaar HM Máxima mag ontvangen, vanwege een duurzaamheidsprijs, dan voel je je redelijk stevig in de schoenen staan. Dus als er getwitterd wordt dat tuinbouw per definitie niet duurzaam is, dan zit ik boven op de twitterkast. Ik schrik van de hoeveelheid onkunde, onbegrip en vooringenomenheid bij de milieutechnici. Dus er is zendelingenwerk te doen. Men heeft geen weet van wat we in de tuinbouw doen. Ik heb een groep non-believers vanuit Wageningen uitgenodigd om het dan maar zelf te ervaren. De meest vervelende opmerking was, dat het bij mij misschien een beetje op orde is, maar de rest van de tuinbouw er een potje van maakt. Ze komen 5 december, ik laat ze langs de bloemenroute binnenrijden, even naar dat boortorentje kijken. Dan ga ik uitleggen wat we met 40°C WKO kunnen doen, hoe bijna elke calorie hergebruikt wordt en wat de gezondheids-output is van onze sector. Ga je fijnstof in gebouwen filteren met een Dyson of laat je het groene planten doen?
Dit wordt een zware klus voor voorzitter Sjaak van der Tak. Vertel de wereld hoe goed de tuinbouw bezig is. Overigens mogen alle tuinders dit ook wel wat meer uitdragen. We zijn verschrikkelijk goed bezig! Vertel het dan ook.