Ook op deze Prinsjesdag werd het weer duidelijk. De gezondheidskosten, maar ook de sociale kosten, lopen uit de hand. Er is een grote groep mensen die niet mee doet, de jeugd hoort daar helaas ook voor een groot deel bij. Wij staan in de tuinbouw voor een verantwoordelijkheid en een oplossing. Om maar iets te noemen; arbeid uit Polen importeren terwijl Den Haag veel jeugd heeft zonder werk. Dat de tuinbouw voor Hagenezen niet aantrekkelijk is komt zeker ook door onszelf, want we hebben het ook niet aantrekkelijk gemaakt, noch er moeite voor gedaan.
Ten aanzien van de gezondheidskosten kunnen we praten over dure ziekenhuizen, dure medicijnen enzovoort. Feit blijft dat we steeds meer zieken krijgen en dat heeft niet alleen met ouder worden te maken. Voeding is hierin belangrijk en de overheid heeft nu een preventiebeleid; maar dat gaat meer over suiker- en zoutreductie dan over gezonde groenten eten en goede begeleiding van de jeugd in een gezonde leefstijl.
Eigenlijk is gezondheid een relatie van de stad en het platteland of tuinbouw. Van oudsher was het de tuinbouw die de gezondheid de stad in bracht. En daar zit weer een kans.
Het World Horti Center staat volop in de aandacht met, in een half jaar, meer bezoekers dan we op jaarbasis verwacht hadden. Internationaal zit de loop erin. Nu nog de aansluiting met de stad. En die is moeilijker dan je denkt. Infrastructuur van Den Haag naar het WHC is schandalig slecht. We gaan geen stedelingen trekken naar het WHC.
Maar er is nóg een kans qua aansluiting met de stad. Dat is dat mislukte Urban Farmers project naast de Schilderswijk. Een gebouw met een kas op het dak. Stel je voor dat AGF producten via de Groenten en Fruit Brigade naar de Urban Farmers gaan. Dat daar, met die producten, gezonde schoollunches gemaakt worden; dat daar kookles gegeven wordt zoals met Kokkerelli in Venlo. Er komt dan sociale loop in dat grote gebouw. Dan kan er ook tuinbouw-introductieles gegeven worden op het dak. Telen, plukken en eten bij elkaar met Westlandse input.
Den Haag heeft een aantal lastige en daardoor dure wijken: die kosten dragen we als Nederland met elkaar. Op gebied van gezondheid en sociaal kan de tuinbouw echt wezenlijk bijdragen. Wat een enorme combi, WHC, Urban Farmers en de Groenten en Fruit Brigade. Ik weet zeker dat ons kabinet dit niet zelf had kunnen bedenken.