Met deze woorden wil ik het Westland bedanken voor haar inspiratie. Deze week viert Koppert Cress zijn 5000 dagen jubileum. Dat is niet zozeer een lange periode, maar wel een intensieve. Ik blijf vol houden dat wij buiten het Westland nooit zo’n groei hadden meegemaakt. Mijn team van medewerkers is inmiddels een hele club geworden. Om en nabij de 200! Waarvan de meesten met een vaste aanstelling. Met een echte OR en bovendien ook al een aantal gepensioneerden. Wie had dat ooit kunnen dromen. Ik niet, in ieder geval. Van de families die wij in dienst hebben zijn er ook al vaak tweede generaties actief. We hebben ze als kleuter zien rondscharrelen, als vakantiekracht in dienst gehad en nu al vast aan het werk. Kortom we zijn stevig verankerd in het Westland we blijven hier graag en kijken uit naar een mooie toekomst.
Waarom is dat Westland zo belangrijk? Velen weten dat ik veel gereisd heb. Overal in de tuinbouwwereld spreekt men (nog steeds) over dat bijzondere Westland. Voor velen de bakermat van de kassenteelt. Bijzonder zijn niet die individuele telers, de individuele kassenbouwers of de ketelbouwers of de watertechnici. Het bijzondere is dat ze allemaal in een cirkel van 10 km bij elkaar wonen, werken en hun bedrijf hebben. Ook wij zijn nu weer aan het ‘nieuwbouwen’ en installeren. Er is geen leverancier die verder weg zit dan een kwartier rijden! Maar dezelfde monteur die nu de verwarming installeert zat vorige week nog in Mexico of China en is heel blij dat ie weer in klussie om de hoek heeft (en zijn vrouw ook).
Maar het zijn niet alleen de kassen die belangrijk zijn, het is ook de enorme mierenhoop van logistiek. Met bewondering zie ik elke dag de doosjes vertrekken en hoor ik tevreden eindklanten. Hoe komt het daar toch elke keer in München, Kopenhagen, Oslo, Dubai of Barcelona? De passie van de handel om er altijd maar weer klaar voor te zijn, om de producten op de juiste tijd, op de juiste plek te krijgen, ook dat maakt het Westland uniek.
En dan de samenwerking met de beleidsmakers. De overheden hebben de tuinbouw compleet omarmd. We zijn samen sterk en problemen worden opgelost. De gemeente Westland verdedigt haar kassen met hand en tand en promoot het Westlandse mirakel zelfs in het buitenland. ‘Samen sterk’ is niet alleen een loze kreet maar de dagelijkse praktijk. Ik ken geen gemeente waar ik mijn bedrijf beter beschermd voel dan hier.
En dan de omgeving, als fruitgebied profiterend van het microklimaat en de goede vruchtbare bodem was het Westland al in 1600 belangrijk. Profiterend van de nabijheid van de grote steden was er altijd een markt voor goede producten. De overzeese afzet van druiven bracht nog meer energie in het gebied en vanaf 1902 werden er zelfs tomaten gekweekt (heb ik een feestje gemist?). Het begin van een nieuw tijdperk. De Westlanders zijn net als de West-friezen hardwerkend en hebben allemaal ergens een gevoel voor de tuinbouw. Het wordt nu tijd dat het Westland zich verder gaat ontwikkelen. Grote producten zullen beperkter de ruimte vinden die ze nodig hebben. Dat kan efficiënter in bijvoorbeeld de Wieringermeer. De handel zal echter beleverd moeten blijven worden met specialiteiten. De kleinere gewassen met een meerwaarde. Er zijn tientallen nieuwe producten te bedenken. Op dure locaties moet je geen goedkope producten willen telen. Het Westland met zijn hoge kostprijzen is de ideale locatie voor hightech teelt, met hightech personeel, dicht op de logistiek, dicht op de grote stad. Een voorbeeld voor de wereld want, welke grote metropool zou niet zo’n intensief gebied naast of in zijn grenzen hebben. Met de Westlandse visionairs wordt al nagedacht over het plaatsen van zo’n Westland naast Shanghai of andere metropolen.
Belangrijk blijft echter dat we moeten zorgen dat we wel het voorbeeld blijven. Vooraan in de ontwikkeling. Dat is ook ons motto de komende 5000 dagen. Die periode zal niet vanzelf gaan. Voor ons niet en voor het Westland niet. Maar bedenk dat elk tuinbouwgebied in de wereld, stik jaloers is op ons plekkie. En dat moeten we maximaal verdedigen met visie en met zijn allen.