De medewerkers van Koppert Cress treffen het met zo’n werkgever. Ze krijgen gratis gezond eten in het bedrijfsrestaurant van ‘Rob & Bob Fair food’. Vegetarisch met veel groente. Bijna iedereen doet mee. Rob is hiermee een voorloper, dat blijkt wel uit zijn strijd met de Belastingdienst….
In strijd met de Belastingdienst
Het is een mooi verhaal waar kan ik als voedingswetenschapper alleen maar achter kan staan. Rob vertelt: “Ik geef mijn medewerkers gratis te eten. De Belastingdienst is het daar niet mee eens: zij vinden dit verkapt loon en dus gaan ze het belasten. Ik kies er bewust voor dit gratis ter beschikking stellen van eten, want zo is mijn redenatie: wie betaalt die bepaalt.”
Homeopathisch vlees
Hij gaat verder: “Ik wil mijn medewerkers gezond eten voorschotelen en er alles aan doen om te zorgen dat ze dit ook eten. En dus wil ik het gratis aanbieden. Zo eten we alleen op vrijdag vlees en de rest van de week nagenoeg vegetarisch. Of eigenlijk homeopathisch: daarmee bedoel ik dat we wel vlees of vis eten, maar slechts een heel kleine hoeveelheid. Ik heb zo bijna al mijn medewerkers aan de groente gekregen. We monitoren ook of dit werkt.”
Sporten vindt de Belastingdienst dan weer niet erg
“50 mensen volgen er nog een sporttraining bij. Dat vindt Belastingdienst dan weer niet erg: als je sport betaalt voor je medewerkers is dat aftrekbaar. Veiligheidsschoenen en beschermende kleding ook, evenals de andere veiligheidsvoorschriften die we hebben. Maar als ik wil zorgen dat mijn mensen gezond eten, wordt dat eten belast en dan worden die maaltijden door de belasting bijna verdubbeld in prijs.”
Nog een lintje erbij
Rob: “Ik vind dat echt de omgekeerde wereld: ik zou juist (nog) een lintje moeten krijgen vanwege goed ondernemerschap! We hebben de belastingdienst aangeschreven, maar zij wilden hier niks van weten: regels zijn regels. Dit jaar hebben we onze aanslag versneld ingediend om tijd te hebben om bezwaar te maken. Ik kreeg echter wel het advies van mijn advocaten om voorzichtig te zijn, want als de Belastingdienst boos wordt, leggen ze zo beslag op je bedrijf.”
Berekening
“Ik heb berekend dat ongeveer 3 miljoen mensen via de bedrijfscateraars in Nederland minder goed eten. Echter schrijft het Voedingscentrum wel die 250 gram groente voor. En als de bedrijven hier iets aan willen doen, krijgen ze een heffing van de Belastingdienst. Die 250 gr kun je nooit ’s avonds alleen eten, die moet je over de dag verspreiden. Mijn voorstel aan de Belastingdienst: als je aantoonbaar groente toevoegt aan de lunch van je medewerkers is dat het aftrekbaar in plaats van belastbaar. En de overheid zou eens na moeten denken over haar verdienmodel. Zo vind ik BTW op groente ook belachelijk, afschaffen! Er zijn al landen in Europa waar dit zo is.” Dat is hele een actuele discussie op dit moment.
Problemen oplossen
“Ik was laatst in IJsland en daar hebben ze als land zowel diabetes type 2 als alcoholisme weten terug te dringen. Dit kregen ze waarschijnlijk voor elkaar omdat ze zo klein zijn. Landen zijn vaak te groot om kleine problemen op te lossen. Ik heb het idee om van Rotterdam de gezondste stad van Europa te maken. En dat is een uitdaging, want het is juist de ziekste stad van Nederland. Het initiatief Voeding Leeft is daarmee bezig, maar ook de gemeente zelf.”
Elk kind een kip laten doodmaken
We proberen via verschillende partijen stappen te zetten. Je kunt Rotterdam voeden met 2000 hectare tuinbouw (100 hectare kas en 1900 hectare vollegrond) en dan eet iedereen 250 gr per dag. Nu hebben ze nog geen 700 hectare nodig, want ze eten bij lange na niet genoeg groente. Ze eten echter wel 85.000 hectare vlees. Daar moeten we iets mee! Bijvoorbeeld vlees 3 keer zo duur maken, of elk kind een keer een kip dood laten maken. Terug naar de essentie van waar het omgaat.”
Menshouderij
Ik stel mijn laatste vraag aan Rob: als alles mogelijk is, wat zou je dan doen? “Ik zou bij het begin beginnen”, zegt hij. Jonge vrouwen die zwanger willen worden goed voorlichten over voeding. Hoe word je gezond zwanger? Dan aanstaande moeders gezond laten eten, borstvoeding als het kind geboren is. Eerste prakjes groente, groente, groente, geen fruithapjes. Op kinderdagverblijven gezond en vers koken. Op de basisschool ’s middags een gezond warme maaltijd. Schooltuintjes, een keer naar een slachter. Op de middelbare school een goede kantine. De overgang van basisschool naar middelbare school is zo groot. Bij mij om de hoek is een supermarkt náást een scholengemeenschap gekomen. Daar is toch gewoon niet over nagedacht? Het is belangrijk dat kinderen van kleins af aan leren hoe het zit. Dan wordt die verleiding van die supermarkt ook minder groot.” In de vorige blog noemde Rob dit menshouderij.
Advies voor HAS Hogeschool
Tot slot heeft Rob nog een advies voor HAS Hogeschool. “De HAS moet iemand erbij halen die kritische vragen stelt. Misschien een soort filosofieles geven: de studenten moeten leren dat dingen anders moeten en waarom. Een open mind hebben is belangrijk, bijna verplichte leerkost. In de tuinbouw is echt vakmanschap nodig: niet alleen goed planten kunnen kweken, maar ook een goede mensenmanager zijn. Er zijn meer generalisten nodig die beide kunstjes kennen. Dát is ondernemerschap. Daar moet de HAS op inzetten.”
De laatste blog over het gesprek met Rob Baan van Koppert Cress eindigt met een goed advies. Kandidaten kunnen zich aanmelden, of als je iemand weet, reageer!