Het probleem met het Nationaal Schoolontbijt is dat het geenszins de ‘gezonde start’ is die het claimt te zijn, schrijven Dr. Maaike de Vries en Drs. Tamara de Weijer.
Cruesli, kinderthee, jam, krentenbol en een excuuskomkommer. Het is weer tijd voor het Nationaal Schoolontbijt. De komende weken bij een half miljoen kinderen in de klas. „Het uitgebreide pakket is een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt”, stellen de initiatiefnemers: bakkers, supermarkten en industrie. Oftewel partijen die belang hebben bij ‘jong geleerd, oud gedaan’ en zeurende kinderen in de winkel.
Het is nobel om kinderen samen te laten ontbijten. Nog steeds gaan er elke dag te veel met een lege maag naar school. Maar het probleem met het Nationaal Schoolontbijt is dat het geenszins de ‘gezonde start’ is die het claimt te zijn. Het barst namelijk van de producten die allesbehalve vers en onbewerkt zijn. Het ontbijt bestaat grotendeels uit industrieel bereide producten met als belangrijkste ingrediënten suiker en andere snelle koolhydraten. Producten die het Voedingscentrum classificeert als ‘buiten de schijf van vijf’, oftewel dingen die er wel bij kunnen, maar niet te veel en niet te vaak. Bijna de helft van de volwassenen en een op de zeven kinderen heeft overgewicht. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Beide hangen direct samen met te veel en niet geschikte voeding. Eten dat veel snelle suikers bevat, niet verzadigt en aanzet tot dooreten. Zoals de inhoud van het Nationaal Schoolontbijt.
Nederland eet zich ziek, en dat kan anders. Bijvoorbeeld door onze kinderen te laten ervaren wat echt geschikt eten is. Het Nationaal Schoolontbijt is een marketingtechnisch slim initiatief dat behalve aan goede verkoopcijfers slechts bijdraagt aan obesitas in de klas.