De week van het Klimaatakkoord, uitgeroepen door MVO Nederland, raakt Koppert Cress zeer. Maar dat geldt ook voor mij als burger. Wij leven op de pof van onze kinderen. Hoe laten wij de aarde achter voor de volgende generaties?
Ik stoor mij erg aan pseudo-wetenschappers die nepnieuws verspreiden door de opwarming van de aarde en de schade aan het milieu glashard te ontkennen. De beelden die wetenschapper en astronaut André Kuipers ons liet zien van de aarde vanuit het heelal waren veel- en alleszeggend voor mij. Wij ruïneren ons eigen klimaat.
Maar waar begint en eindigt onze verantwoordelijkheid? Niets doen is in elk geval geen optie! Elk jaar dat wij nog langer wachten, wordt de schade en de prijs van herstel nog hoger.
Op verschillende vlakken neemt Koppert Cress al zijn verantwoordelijkheid. De gasrekening voor de kassen was vroeger een voorname kostenpost. Het zal niet lang meer duren dat de kassen een energiebron voor de omgeving wordt. Onder aanvoering van Rob Baan zijn miljoenen geïnvesteerd om energie op te wekken en op te slaan onder de grond, maar ook om straks energie af te geven aan de omgeving.
Robin Schaap, de andere bestuurder van Koppert Cress, doet ook een duit in het zakje als voorzitter van het bestuur van warmtecoöperatie Polanen. Deze is bezig in het gebied van Koppert Cress een aardwarmteboring (geothermie) te doen voor 40 tuinders in de directe omgeving. Voor Koppert Cress gaat dit betekenen dat de locatie de Poel in Monster helemaal van het gas af is. De ambitie is eind 2020/begin 2021 te starten met de boring van bijna 3 km diep.
Zelf mag ik mij inzetten om een bijdrage te leveren aan de ambitie van Rob Baan om van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken. Ik geloof daar heilig in. Wij maken onszelf onnodig ziek met bewerkte voeding, suiker en te veel zout. Om maar te zwijgen over de kwaliteit van vlees en welke CO2 afdruk dat veroorzaakt.
Meer verse groente en fruit is niet alleen goedkoper, maar vooral gezonder. En Koppert Cress kan het ook nog heerlijk laten smaken, zo mag ik dagelijks ervaren.
Er is dus nog hoop. Wij moeten elkaar niet langer zwart maken, maar samenwerken aan duurzame oplossingen en daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Te beginnen met hogere heffingen en belastingen voor de vervuilers.
Ik ben daarom blij met dit initiatief van MVO Nederland om met koplopers uit het MKB naar buiten te treden om aandacht te vragen voor ons klimaat.
Als ik deze dagen de media volg, dan word ik boos op de wijze waarop sommige politici hun kop in het zand steken. Nederland moet zich juist schamen dat wij bij tot de grootst vervuilers worden gezien op het gebied van CO2 uitstoot. Om maar te zwijgen over “bangmakers” die uitsluitend zweren bij fossiele brandstoffen en ontkennen dat onze aarde ernstig wordt bedreigd.
In het kader van de week van het #Klimaatakkoord van MVO Nederland ben ik op bezoek gegaan bij (beta)wetenschapper, politicus en schrijver Jan Terlouw (87). Hij staat in mijn ogen boven alle partijen. Ik heb hem gevraagd naar de rol van het MKB en de jeugd op het #Klimaatakkoord, maar ook naar de relatie voeding en gezondheid. Ik werd stil van zijn strijd en boodschap….
Video Jan Terlouw
Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.