Na mijn ontmoetingen met documentaire-maker Angelo Damen (56) en Theo Duijvestijn (55) weet ik dat het telen van tomaten als hogere kunst mag worden beschouwd. Met zijn bedrijf Littletom geniet Theo enige bekendheid met zijn pareltomaat Tomberry, maar hij voert daarnaast ook nog veertig andere soorten in zijn assortiment. En die teelt vergt veel bloed, zweet en tranen.
Zeker bij Theo Duijvestijn, die als gevolg van een ernstig brommerongeluk een dwarslaesie heeft. Het weerhield hem er niet van het bedrijf van zijn vader over te nemen en zich te specialiseren in de teelt van unieke soorten. Hij doet dat met vijf andere medewerkers en de inhuur van derden op hoogtijdagen. Zijn kas is zo verbouwd dat hij zich met zijn rolstoel kan voortbewegen.
,,Waar anderen zeggen dat iets niet kan, daar word ik juist enthousiast. Ik voel mij dan uitgedaagd’’, aldus Theo die ooit bekend stond als een getalenteerd judoka. Ook op de judomat hervond hij zich later en maakte twee keer de Paralympics (Seoul en Barcelona) mee.
Buitenstaanders kunnen zijn kas in Poeldijk niet betreden om de kans op besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. De kas oogt als een laboratorium. Maar de producten die in kleine oplagen en altijd handmatig met de grootste zorg worden geplukt, ogen stuk voor stuk als sieraden. De een lijkt op een citroen, de ander op een ananas. Littletom heeft echt tomaten in alle soorten en kleuren. En de smaak is bijkans verslavend.
In de gastronomie speelt smaak, maar ook kleur een belangrijke rol om het eten aantrekkelijk voor te schotelen, zo weet ik inmiddels. Chef Robert Verkruijsen van het bedrijfsrestaurant Rob & Bob hoefde zich niet lang te bedenken toen hij het aanbod kreeg of hij het assortiment dagelijks wil gebruiken en presenteren aan zijn vele gasten uit alle windstreken van de wereld.
Littletom kan worden gezien als een niche-tuinder en dat is precies waar Rob Baan van Koppert Cress als hoeder van de glastuinbouw naar streeft. We moeten minder commodity producten hebben, maar meer bijzondere groenten met veel smaak en rijk aan inhoudsstoffen die voor een gezonde prijs worden verkocht. Nu worden veel tomaten rond of onder de kostprijs verkocht. Eeuwig zonde.
Angelo Damen, een oude schoolvriend van Theo, werpt zich op als ambassadeur van de tomaten van Littletom, die exclusief via Eminent, Valstar en Dutch Specials worden verkocht. Heb Angelo jaren geleden ooit ontmoet in de journalistiek (oa Brabants Dagblad, Sport7 en Omroep Gelderland). Nooit geweten dat hij uit het Westland komt en zoon van een tomatenteler is. Onlangs presenteerde hij een prachtige documentaire over de laatste ‘kouwe teler’ Peter Zuijderwijk.
Thuis in Nuland heeft Angelo als een soort van ode aan het Westland een mini-museum ingericht in zijn achtertuin. En in zijn vrije tijd rijdt hij met zijn vrouw in een oud Volkswagenbusje met de geuzennaam Tommyteler naar markten om de tomaten van zijn vriend te promoten. Als volleerd marktkoopman prijst hij dan zijn waren aan. ,,Het klinkt infantiel, maar in dat busje van mijn overleden vader voel ik mij intens gelukkig als ik naar een markt of evenement rijd. Ik ga dan terug naar mijn roots. In supermarkten moet ik ook altijd het kroontje van een tomaat ruiken. Dat is een blijvende afwijking geworden.’’
Bijgaand een kort gesprekje met Angelo en Theo:
Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld