Topondernemer Rob Baan kreeg woensdag een lintje voor de bijdrage die hij aan de maatschappij heeft geleverd vanuit zijn ondernemerschap. NU.nl ging met hem in gesprek. Baan is sinds 2000 directeur van Koppert Cress, een bedrijf dat microgroenten (kiemplanten) teelt. Hij ontving een lintje voor zijn bijdrage aan het bedrijf, de ontwikkeling van de producten en de Nederlandse glastuinbouwsector.
Je wil de kijk op vers eten en gezondheid veranderen. Kan je dat uitleggen?
“In de wereld om ons heen verandert alles heel snel. Het enige wat niet verandert ,zijn de mensen zelf. Wij zijn genetisch hetzelfde als honderdduizend jaar geleden. Als je één ding niet mag doen, is dat je iets wat bestaat anders gaat voeden. Want dan wordt dat beest of mens ziek.
De basis van onze voeding bestaat uit planten. En een beetje vlees. Ons voedingspatroon is de afgelopen jaren sterk veranderd. Met als gevolg dat er meer kanker voorkomt dan ooit, en er veel meer hart- en vaatziekten zijn. Wil je mensen weer gezond maken, dan kan je natuurlijk meer geld steken in verzekeringen, ziektefondsen en ziekenhuizen. Maar je kan er ook voor zorgen dat mensen niet ziek worden. Dat krijg je voor elkaar door goed te eten. Planten zijn daar de basis van.
Het unieke van Nederland is dat het wereldwijd het belangrijkste land is op het gebied van groenten. En toch doen we daar niks mee. Groenten zijn geen medicijnen, maar voorkomen dat het nodig is om medicijnen in te nemen. Dat is zoveel goedkoper, maar dan moet je wel vroeg beginnen. Dus laat kinderen ook groente eten. Laat om te beginnen zwangere moeders veel groente eten om gezonde kinderen te maken. Het zit heel diep in de keten.
Maar we zijn jarenlang kwijtgeraakt hoe belangrijk gezond eten is. Dat het niet uit een zakje of pakje moet komen, maar heel wezenlijk voor je gezondheid is. Met die strijd ben ik jaren bezig, en gelukkig zien steeds meer mensen het belang in. Maar nog steeds heb ik veel meer tegenstanders dan voorstanders. Daarom was ik zeer verbaasd toen ik deze prijs kreeg.”
Mogen we dan ook bijvoorbeeld geen brood meer eten?
“Brood is gemaakt van planten, maar er worden wel heel veel dingen in gestopt die er niet in horen. Besef dat je honderdduizend jaar terug geen brood at. En toen at je ook niet zo veel vlees. Als je bedenkt hoe je als mens je eten zou moeten verzamelen, zonder gympen of pijl en boog: wat zou je dan vangen? Planten. En misschien een vis, een eendenei of een konijn.”
Hoe wil je deze boodschap uitdragen met je bedrijf, Koppert Cress?
“We hebben 65 producten: groenten en planten die heel veel smaak hebben. Die smaken kunnen een gerecht heel lekker maken. We dagen mensen uit minder zout en smaakstoffen te gebruiken, en meer natuurlijke smaakstoffen.
Mijn bedrijf is zeer succesvol en ik ben heel trots op hoe het gaat. We hebben 225 medewerkers en wereldwijd een aantal filialen. Dus dat is allemaal goed geregeld. Nu nog onze boodschap groter maken. Dat doen we in ons eigen bedrijfsrestaurant bijvoorbeeld. Daar worden de gerechten op smaak gebracht met kiemplantjes.”
Waarom kiemplanten?
“Kiemplanten zijn gezondheidsbommetjes. Een kiemplant moet zich beschermen tegen de buitenwereld door antioxidanten in te bouwen. Het zaadje kun je lang bewaren. Maar zodra het gaat kiemen, vindt iedereen hem lekker. Als een plant groter wordt, komt er vanzelf een waslaagje, stekeltje, houten huid of wat dan ook op. Maar de cressen is te smakelijk. Het bevat antioxidanten die insecten bang dienen te maken om het plantje op te eten. Die kiemplanten hebben een extreme hoeveelheid aan smaken.”
Heb je advies voor andere ondernemers in de voedingsindustrie?
“Je moet alleen producten maken die je door je zieke moeder of je pasgeboren kleinkind kunt laten eten. En als dat niet het geval is, dan moet je je afvragen of je het juiste product maakt. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk. Maar duurzaamheid gaat alleen werken als je de gezondheid van de consument meerekent. Als je duurzame suiker maakt: hartstikke leuk, goed voor de natuur. Maar slecht voor de mens. Suiker is gif.
We moeten zorgen dat we producten maken waardoor de consument op lange termijn gezond blijft. Als deze niet gezond is, moet hij of zij medicijnen gaan slikken. Het veroorzaakt ook veel vervuiling, want het komt in de natuur en in het riool terecht. Dat doen we niet goed. Gezondheid is een wezenlijk onderdeel van duurzaamheid.”