Volgens eigen zeggen is Rob baan een ‘allrounder’ in de tuinbouw en ‘groenteofficier’ in de Orde van Oranje-Nassau. Hij breekt een lans voor gezonde voeding, met daarbij een hoofdrol voor groenten uit de Nederlandse tuinbouw. “We moeten meer respect voor voedsel krijgen en ons voeden in overeenstemming met hoe we zijn gemaakt.”
Het telefonische interview kan pas beginnen als Rob Baan koffie heeft: “Wacht even, het apparaat maakt lawaai. Espresso… melkschuim… en nog een extra shotje espresso. Zo, we kunnen van start.”
U geeft wereldwijd presentaties onder de noemer ‘Let’s change the way we look at food and health’. Wat moeten we veranderen?
“Voeding is heilig. Het is de belangrijkste factor voor je gezondheid, maar je leert er niets over. Iedereen moet koken, maar niemand kan het; het is geen vak op school. We moeten meer respect voor voedsel krijgen en ons voeden in overeenstemming met hoe we zijn gemaakt. Stel dat je in je blootje zonder wapen de natuur in wordt gestuurd, wat ga je dan eten? Als je geluk hebt, vang je een haas of een vis, maar het zal toch hoofdzakelijk neerkomen op planten. Het lichaam, inclusief onze spijsvertering, is al zolang de mens bestaat vrijwel hetzelfde. Maar sinds een paar decennia stoppen we dingen in onze mond die misschien niet gevaarlijk zijn, maar ook zeker niet gezond. Het is te gênant voor woorden wat de voedingsindustrie ons voorschotelt. Waarom liggen er in de supermarkt dingen die niet gezond zijn? De voedingsindustrie houdt zich aan de regel dat hun producten niet gevaarlijk mogen zijn, maar ze bekommeren zich niet om de langetermijneffecten. Dat vind ik verwerpelijk. Als fabrikanten iets maken wat ze niet elke dag aan hun kind, kleinkind of zieke moeder zouden geven, kunnen ze zichzelf dan nog in de spiegel aankijken? En als je die producten ook nog eens door middel van reclame aan mensen opdringt, waar ben je dan mee bezig? We zijn gemaakt om goed te eten. Variatie is cruciaal, met een hoofdrol voor groente.”
Zie hier ook de TEDx Talk van Rob Baan: “Let’s change the way we look at food and health”
Wat is de invloed van voeding op onze gezondheid?
“Ruim vijf miljoen Nederlanders hebben een aan voeding en leefstijl gerelateerde ziekte, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Minstens de helft daarvan is met voeding op te lossen. De stichting Voeding Leeft geeft workshops waar we mensen met diabetes type 2 gecontroleerd begeleiden met gezond eten en het afbouwen van medicijnen. Soms worden mensen die al lang medicijnen slikken boos als ze horen dat ze daarmee mogen stoppen. Als ze hadden geweten dat ze hun ziekte door gezond eten kunnen keren, hadden ze dat al veel eerder gedaan. We kunnen zelf dus heel veel doen. Gebruik je gezonde verstand: eet meer groente en fruit. We eten veel te weinig groente, slechts 117 gram per persoon per dag. Het voedingsadvies is 250 gram, maar dat zou eigenlijk 350 gram moeten zijn. Gezonde voeding hoeft helemaal niet duur te zijn: ga naar de markt en vraag de groenteboer om je tas voor tien euro te vullen met groente voor de hele week. De Nederlandse tuinbouw kan in dit opzicht veel betekenen, hij is de apotheek van de toekomst. We hebben een gunstig klimaat, goede medische en landbouwuniversiteiten en veel verstand van tuinbouw. We hebben alles in huis om de gezondste delta van de wereld te worden.
Ruim vijf miljoen Nederlanders hebben een aan voeding en leefstijl gerelateerde ziekte
Gezonde keuzes maken is – in ieder geval nu nog – vooral onze eigen verantwoordelijkheid. Kan technologie ons daarbij helpen?
“Jazeker. Alle informatie die je nodig hebt, is online beschikbaar. Ik ben zelf betrokken bij FoodFirst Network, een reclamevrij online platform over goede voeding, gemaakt door koks, artsen en beweegexperts. Laatst heb ik een tijdje met een naald in en een plakker op mijn lichaam rondgelopen die registreerden hoe ik op voeding reageerde. Wat bleek? Als ik sushi at – heel gezond naar mijn idee – sloeg de meter uit. Dat kwam door de zachtgekookte witte rijst. Mijn idee over sushi heb ik dus moeten bijstellen. Mijn Apple Watch geeft aan dat ik te lang heb gezeten en moet gaan staan. De Google Eye Lens geeft een signaal als je suikergehalte te hoog is. Straks hebben we een chip of sensor in ons lichaam en is alles meetbaar. Dan laat je telefoon zien hoe je er die dag voor staat en krijg je advies over wat je ’s avonds moet koken of bestellen om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Restaurateurs zijn overigens mijn partners in crime; zij moeten ook anders gaan nadenken over voeding. Het woord restaurant komt van het Franse restaurer: versterken, verfrissen, herstellen. Restaurants moeten weer plekken worden waar je lichaam herstelt, zodat je na een lunch buiten de deur niet meer verzucht: ‘Vanavond maar weer normaal eten.'”
BRON: Het Parool