In China heten erwten Ollandôh. Mij is ooit uitgelegd dat erwten daar door de Hollanders in de 16e en 17e eeuw heen zijn gebracht. Hoewel de temperaturen in de zomer in China flink kunnen stijgen, kan het de winter zeer koud worden. In die koude winter zijn er weinig verse groenten beschikbaar. Tegenwoordig zijn de kassen het hele jaar door gevuld met verse groenten, maar vroeger was dat anders.
Erwten hebben naast hun frisse smaak een bijzondere eigenschap. Ze kunnen bij 4 °C boven nul al groeien. En ze kunnen goed tegen vorst. Beijing ligt op de hoogte van Valencia, maar in Beijing kan het in de wintermaanden lang min 20 °C zijn. De Chinezen bedachten een slimme truc: als de erwten aan de zuidkant van een huis in rijtjes tegen de gevel gezaaid worden, pakken de erwten alle warmte van de zon en kunnen ze snel groeien. Door het gebrek aan andere groenten konden ze niet wachten tot de erwten volledig gegroeid waren. Dus plukten ze de erwtentopjes, want die kun je ook eten. Dit product noemen de Chinezen Doumiau. Elke Chinees weet nog goed dat in armere tijden dit het eerste verse groen van het nieuwe voorjaar was.
Verse erwtenscheuten zijn heel lekker. Ze smaken naar verse, ongekookte doperwtjes. Wat een verrassing! Het leuke van erwtenplanten is dat de topjes terug groeien als je ze niet te kort afknipt. Je kunt ze dan wel twee keer oogsten. En als je de plant door laat groeien komen er uiteindelijk ook weer erwtenpeulen aan. Het terug groeien duurt, afhankelijk van je kunde als vensterbanktuinder, 7 tot 10 dagen. En daar kun je weer een gerechtje mee maken. Leuk voor jezelf en leuk voor de kinderen.
Crazy Pea is de naam voor deze gezonde groente. Onder de naam Discover Fresh willen we je nog veel meer verse producten laten ontdekken, maar we beginnen met de Crazy Pea. Het gaat zo: je koopt een bakje bij de groenteman of in de supermarkt. Je laat het in de vensterbank staan totdat je een salade, een pasta, een soepje of een ander gerecht wil klaarmaken. Vlak voor gebruik knip je de erwtensteeltjes af. Je zet het bakje weer terug in de vensterbank, geeft het een beetje water en na twee dagen groeit het plantje alweer.
Er is één probleem: Crazy Pea is nog niet te koop bij de supermarkt. Daarom hebben we een Facebook-pagina gemaakt waar je Discover Fresh en Crazy Pea kunt liken. Die ‘like’ is je digitale handtekening. Als dat nu massaal gebeurt, gaan wij zorgen – samen met de groentewinkels en de supermarkten – dat je het wel kunt kopen. De komende weken kun je één van de Crazy Pea-demonstraties bijwonen in aangewezen winkels in heel Nederland. Volg Discover Fresh op Facebook om te zien waar en wanneer jij Crazy Pea kunt proeven.
BRON: 24Kitchen