Maandag presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe ‘Schijf van Vijf’, gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten stijgt naar 250 gram groenten. Een goede ontwikkeling voor een gezonde maatschappij. Maar hoe? In de wetenschap dat nu slechts 4-14 procent van de volwassenen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit eet. Om gedragsverandering te bereiken, moeten op verschillende momenten gerichte nudges worden gegeven. Gemak, beschikbaarheid en variatie kunnen praktische barrières wegnemen. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en GroentenFruit Huis.
Onderzoek door Wageningen UR in samenwerking met het bedrijfsleven onder diverse doelgroepen – horeca, kinderdagverblijven, schoolkantines en de werkplek – heeft aangetoond dat consumenten meer groenten en fruit eten als barrières worden weggenomen. Dit kan onder andere door producten gemakkelijker beschikbaar en aantrekkelijker te maken. Maar ook variatie in het aanbod en gemak kunnen hier aan bijdragen. Zo heeft onderzoek in een grote restaurantketen aangetoond dat consumenten vanzelf meer groenten en minder vlees/vis eten als de verhouding op het bord anders is. “Consumenten hebben maar een klein duwtje in de rug nodig om meer groenten en fruit te eten. Als sector kunnen we hier op inspelen door te innoveren. De overheid kan helpen door samenwerking te stimuleren en samen met de WUR kunnen we de beste methodes onderzoeken”, aldus Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. De overheid kan bijvoorbeeld als werkgever het goede voorbeeld geven door haar werknemers groenten en fruit aan te bieden.
GroentenFruit Huis neemt tevens deel in de stichting ‘Food for better life style’, samen met kinderarts Koen Joosten van ErasmusMC en Rob Baan van Koppert Cress. Deze stichting organiseert onder andere de Groente-TOP op 5 april a.s. Hier presenteren vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en voedingstuinbouw hun ‘best practices’ die bijdragen aan een hogere consumptie van groenten en fruit. De Groente-TOP biedt een platform voor verdere samenwerking tussen gezondheidszorg en voedingstuinbouw. Een voedingspatroon met meer groenten en fruit betekent automatisch minder zoet, zout en vet.
CBL wil ook groentenconserven op de schijf
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij dat de nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad (verschenen op 4 november 2015) nu verwerkt zijn in de Schijf van Vijf. Volgens de belangenorganisatie Dit maakt het voor de consument makkelijker om het advies op te volgen. Wel behoeft de nieuwe Schijf van Vijf volgens het CBL de nodige toelichting. Henrieke Crielaard, manager gezondheid en voedselveiligheid van het CBL: “Nieuw is dat binnen de verschillende schijven een extra onderverdeling is gemaakt. Dat maakt de nieuwe Schijf van Vijf lastiger te lezen. Een uitgebreide campagne die een goede uitleg geeft, vinden wij daarom erg belangrijk.”
Verder betreurt het CBL de keuze om groentenconserven en smoothies in de niet-Schijf van Vijf categorie te plaatsen. “Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te vergroten. Zeker nu het zoutgehalte in groentenconserven drastisch is verlaagd,” aldus Crielaard.
Bron: CBL/GroentenFruithuis