In Suriname zal het bewustzijn over de voordelen van tuinbouw beter uit de verf moeten komen. Daarmee wordt niet alleen de voedselzekerheid veilig gesteld, maar ook een gezonde samenleving gekweekt.
Daarnaast kan tuinbouw een bijdrage leveren aan de exportverhoging van Suriname. Er is onvoldoende besef van hoeveel de samenleving zelf in de hand heeft.
Dit was de rode draad van een presentatie die Rob Baan, directeur van Koppert Cress, onlangs hield tijdens een gezondheidscongres in Paramaribo. Koppert Cress is het grootste micro-tuinbouw bedrijf in Nederland.
Tijdens het gezondheidscongres werd de nadruk gelegd op de terugdringing van diabetes. Tuinbouw is volgens Baan daar een absolute oplossing voor. De tuinbouwer weet dan precies wat die aan veilige voeding in de tuin heeft staan, maar zal daarbij ook de consumptie van vlees moeten verminderen.
Volgens Baan kan met 2000 hectare intensieve tuinbouw meer dan de nationale behoefte gedekt worden en blijft er zelfs meer dan 50% van de productie over voor de export.
“Je kunt met die 2000 hectare meer dan een miljoen mensen voeden. Die consumeren 850 hectare. Die miljoen mensen eten wel 85.000 hectare aan vlees; Dit is veertig keer zoveel. Daar moet de wereld over na gaan denken”, merkt Baan op.
Zijn pleidooi om meer planaardig voedsel te consumeren is geen oproep tegen de veeteelt. Wat wel als een paal boven water staat is dat overmatige consumptie van vlees de kans op chronische aandoeningen vergroot en de weerstand tegen ziektes verlaagd. “Groente moet een hoofdrol gaan spelen. We moeten ophouden al dat geld te steken in meer vlees, meer vlees, meer vlees. Maak duurder vlees, maak geweldig vlees… maak super duur vlees!”, zegt de directeur van Kopperts Cress. Hierdoor wordt de consumptie van veel vlees ontmoedigd, maar als er van tijd tot tijd toch behoefte aan is voldoet het aan hoge veiligheids- en kwaliteitseisen.
Bron: UNITEDNEWS