’Westland is nu te bescheiden’

Westlandse tuinders zouden een poolsysteem moeten opzetten, zodat ze gebruik kunnen maken van elkaars personeel en daardoor ook minder afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Dat zegt Rob Baan, directeur van het succesvolle miljoenenbedrijf Koppert Cress en tevens nieuwe voorzitter van het Varend Corso.

Volgens Baan, die unieke microgroenten levert aan 70.000 restaurants ter wereld, wordt het hoog tijd dat dé glastuinbouwgemeente van Nederland zichzelf op de kaart zet. „We zijn de beste ter wereld. Iedere buitenlander likt alleen al z’n vingers af bij het zien van het World Horti Center en de rol die het centrum speelt bij maatschappelijke thema’s als water, voedselveiligheid en duurzaamheid. Maar we zijn te bescheiden.”

Die bescheidenheid zorgt er volgens de prijzen winnende ondernemer ongewild voor dat het Westland niet de erkenning krijgt die het verdient. Als kersverse voorzitter van het populaire Varend Corso wil Baan dat veranderen. Om te beginnen moeten de corsoboten, die jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers trekken, volgens hem door Den Haag gaan varen. „Tussen de grote stad en het Westland zit nu een Trumpiaanse Muur. Ik wil naar een situatie waarbij de burgemeester van het Westland per boot een kist groente brengt naar Krikke en het liefst ook nog naar Aboutaleb.” Dat het vorige corso-bestuur een route door de hofstad om logistieke redenen afblies, schrikt Baan niet af: „Alleen de Oosteindebrug tussen Wateringen en Rijswijk moet worden opgehoogd en daarvoor zullen we de politiek mee moeten krijgen.”

Aan de grootste coalitiepartij in Den Haag ligt het in elk geval niet. Groep de Mos maakte eerder duidelijk dat de banden met het Westland aangetrokken moeten worden. Dit kan volgens de partij door werklozen aan een passende baan te helpen in bijvoorbeeld de tuinbouw. Dat is helemaal in het straatje van Baan: „Het is toch apart dat er in het Westland foeilelijke Polenhotels gebouwd moeten worden, terwijl in de buurgemeente 27.000 mensen wonen die een baan nodig hebben?”, zegt hij. Dat in 2012 een project voor werklozen uit Den Haag en Rotterdam op niets uitliep, kwam volgens hem omdat ’geen rekening werd gehouden met de achtergrond van de doelgroep’. „Zij moeten arbeidsritme opdoen. Laat ze eerst om negen uur beginnen in plaats van om zes uur. Maar er is nog een voorwaarde en dat is een betere ov-verbinding tussen Den Haag en Westland.”

 

Tekst: Marieke van Essen voor De Telegraaf.

 

Reacties zijn gesloten.